Nieuws

Hieronder staan op chronologische volgorde nieuwsberichten en aankondigingen gepresenteerd die gerelateerd zijn ASS.

Vrijdag 5 april!!!!!

Autisme niet veroorzaakt door vaccinaties

dd 5/3/2019 NOS

Met een nieuwe grootschalige studie is nog eens bevestigd dat BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rode hond) bij kinderen geen autisme veroorzaakt.

Wetenschappers in Denemarken onderzochten meer dan 650.000 kinderen die tussen 1999 en 2010 in het land geboren werden en volgden hen tot 2013. De onderzoekers documenteerden in die jaren diagnoses rond autismespectrumstoornissen en risicofactoren die daar bij horen.

Zo werden de leeftijd van de ouders, diagnoses van broers of zussen, vroeggeboorte en een laag gewicht bij de geboorte bijgehouden. Bij 6517 kinderen werd een diagnose binnen het autismespectrum vastgesteld, blijkt uit het onderzoek dat maandag in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine gepubliceerd werd.

Na vergelijking tussen kinderen die wel en niet gevaccineerd werden bleek dat er geen hoger risico op autisme is bij kinderen die op jonge leeftijd een injectie tegen de mazelen, bof en rode hond krijgen. “Het onderzoek onderstreept dat deze vaccinatie het risico op autisme niet verhoogt”, schrijven de onderzoekers. “Dit onderzoek onderbouwt eerdere studies met een aanzienlijke statistische kracht.”

Vervolg uit 2002

De Denen achter deze studie publiceerden in 2002 al een vergelijkbaar onderzoek. Toen keken ze naar 537.000 kinderen die tussen 1991 en 1998 geboren waren. Toen werd er dezelfde conclusie getrokken als bij dit onderzoek, maar kwam er na publicatie kritiek. Volgens mensen die tegen vaccinaties waren, werd er toen niet naar kinderen gekeken die “gevoelig” waren voor het krijgen van autisme na een vaccinatie.

Onderzoeker Anders Hviid zag de kritiek als een kans om het onderzoek nog eens uit te voeren, maar dan met nieuwe kinderen. “We hebben ook gekeken naar hoe we kritiek op de oorspronkelijke studie konden aanpakken.” Met de nieuwe studie konden ook die hypotheses van mensen die anti-vaccinatie zijn worden weerlegd.

Slecht onderzoek van geroyeerde wetenschapper

Ondanks het omvangrijke wetenschappelijke bewijs dat het tegendeel bewijst zijn er wereldwijd mensen die beweren dat er een link is tussen vaccinatie en autisme. Het zaadje hiervoor werd in 1998 geplant door de Britse arts Andrew Wakefield. Later werd zijn onderzoek teruggetrokken, onder meer omdat Wakefield de data had vervalst. De arts werd vervolgens geroyeerd, hij mocht zijn beroep niet meer uitoefenen.

Toch zijn er de laatste jaren wereldwijd steeds meer mensen die hun kinderen niet laten vaccineren omdat ze bang zijn voor autisme. De gevolgen daarvan zijn zo groot dat Unicef afgelopen vrijdag waarschuwde dat er wereldwijd een “alarmerende” toename is van het aantal kinderen met mazelen.

In Europa stierven vorig jaar 72 mensen door mazelen. Het jaar daarvoor waren dat er 42. Wereldwijd kwamen in 2017 zo’n 110.000 personen om het leven door de besmettelijke ziekte, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Ook de Tweede Kamer waarschuwde vorige maand dat er meer moet gebeuren om ouders van het belang van vaccineren te overtuigen. Als minimaal 95 procent van de Nederlandse kinderen is ingeënt tegen ernstige ziekten is de kans op verdere besmetting vrijwel nul. De afgelopen jaren is de vaccinatiegraad gedaald tot ongeveer 92 procent.

ISSUES

AUTISMEWEEK

30-03-2019 – 06-04-2019 | Welzijn en gezondheid

In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. De NVA Autismeweek wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd rond 2 april. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day) en geldt als dé dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat.

Het thema van de Austismeweek in 2019 (30 maart tot en met 6 april) is Maak werk van je passie. Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Ook hebben zij vaak waardevolle ‘speciale interesses’, onderwerpen waar zij álles van weten. Toch staan veel mensen met autisme werkloos aan de kant, met desastreuze gevolgen voor hun psychische gezondheid. Dit moet en kan anders!

Nationale initiatiefnemerNederlandse Vereniging voor Autisme
Websitehttp://www.autismeweek.nl
E-mailinfo@autismeweek.nl
OrganisatorenNederlandse Vereniging voor Autisme en het Autisme Fonds
Duur eventWeek

Chris Verlaan winnaar Cammarettenfestival!

https://cameretten.nl/de-winnaar-van-cameretten-2018-is/

Zaterdag 24 november is in het nieuwe Luxor Theater een eind aan de strijd om de 53eeditie van Cameretten gekomen. Drie getalenteerde finale acts hebben alles op alles gezet om de felbegeerde Juryprijs mee naar huis te nemen. De jury, onder leiding van juryvoorzitter Rob van Wijk, heeft aan het eind van een succesvolle avond de Juryprijs toegekend aan Chris Verlaan. 

Bij Cameretten telt ook zeker de mening van het publiek. Door middel van een stembiljet heeft het publiek bepaald dat Chris Verlaan zich tevens Publieksprijswinnaar mag noemen!   

De jury mag naast de Juryprijs ook de Persoonlijkheidsprijs uitreiken. Dit jaar is deze prijs niet uitgereikt. 

In de finale stonden: Waterkonijnen, Chris Verlaan en Hassan el Rahaui. 

De jury over Jury- en Publieksprijswinnaar Chris Verlaan:

De jury vindt het knap hoe hij zijn autisme heeft verwerkt in Man in de Maak. Zijn voorstelling heeft een grote grapdichtheid en hij wisselt mooi af tussen verhaal en liedjes. Er zitten in het programma veel slimme vondsten en woordgrapjes.

Eerder wonnen o.a. Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts, Brigitte Kaandorp, Ronald Goedemondt, Daniel Arends en Patrick Laureij de Juryprijs. Vorig jaar mocht Janneke de Bijl deze prijs in ontvangst nemen.

Uitrusten is er niet bij! De drie finalisten zijn van december ’18 tot en met mei ’19 in meer dan 60 theaters en drie poppodia door heel Nederland te bewonderen tijdens de finalistentournee. Kijk voor meer informatie op www.cameretten.nl.

Klik op deze link om het interview te bekijken in Pauw! https://pauw.bnnvara.nl/media/581084

April 2018 Presentatie Autismecafe

Tijdens de landelijke Autismeweek afgelopen april hebben ook wij namens het Autismecafé Noordwest-Veluwe ons steentje bijgedragen. Het thema 2018 was: Autisme zichtbaar maken.

Met ons drieën hebben we getracht op ieders eigen wijze daaraan een invulling te geven. Hieruit voortvloeiend ontstonden drie autisme-gerelateerde onderwerpen over studie, werk en hobby. Aan de hand van dia-presentaties hebben we het publiek op een interactieve wijze betrokken. Uit de reacties tijdens en naderhand bleek het een zeer geslaagde avond te zijn geweest, die zeker een vervolg zal krijgen. Klik op onderstaande link voor een impressie.

https://youtu.be/Ri1qNiDkudU


%d bloggers liken dit: